Медицина в Словаччині

Медицина в Словаччині

Система страхування

Переїзд в іншу країну завжди викликає мільйон питань, в тому числі питання рівня  медицини та правил медичного обслуговування. В Словаччині, як і в решті країн Євросоюзу, страхова система медицини. Страхова медицина означає безкоштовні обстеження та лікування в державних та приватних клініках на основі вашої страховки. Страховка є обов’язковою для офіційного працевлаштування та для ФОПів. Що стосується студентів – вони не зобов’язані оплачувати собі медичне страхування. Ціна повного страхування для дорослого працівника коштує близько 85 євро в місяць, ціна студентської дешевша – від 30 євро. При чому, студент не зобов’язаний купувати повне покриття, а може купити часткове, платити меншу суму, але в разі чогось не зможе отримати 100% компенсацію.

Сімейний лікар

Якщо ви все-таки є клієнтом словацької страхової компанії – то повинні мати свого сімейного лікаря, якому оплачується символічна ціна раз на рік. Цей лікар веде ваші лікарняні справи, може проконсультувати дистанційно, а також направляє до вузького спеціаліста.

Самоплатца

У разі звернення за медичною допомогою без страховки – ви будете прийняті на правах “samoplatca”, що перекладається «той, хто платить сам за себе». Це дещо ускладнить прийом, адже вам доведеться йти без попереднього запису та лікарняної справи, таким чином лікар не матиме ваш анамнез. Але, тим не менш, без допомоги ви не залишитесь.  Якщо у вас є страхування на території України, то питання з фірмою ви вирішуєте самі. Берете чеки про оплату послуг в лікаря в Словаччині, передаєте їх страхівникам з України, а вони в свою чергу повинні покрити витрати. У разі потреби ви також можете викликати швидку допомогу, вартість одного виклику самоплатца 50-60 євро.

Зубний

Важливо знати, що повне страхування покриває лікування в стоматолога, ціни на послуги якого в Словаччині не малі. АЛЕ, ви повинні кожного року ходити на профілактичні огляди в зазначений час, інакше страхування буде недійсним. Відмітимо, що ендодонтичне, ортопедичне та ортодонтичне лікування не покривається.

Ліки

Більшість ліків у Словаччині відпускається за рецептом, який видає вам лікуючий лікар. Є і такі, які ви можете купити без рецепту: слабкі знеболювальні та протизапальні, негормональні мазі та мазі не антибіотики, краплі назальні чи офтальмологічні, спазмолітики, відхаркувальні препарати, дієтичні добавки та деякі інші.

Студентам, які не мають змоги їздити додому відвідувати лікарів ми радимо оформити страхування, але є багато таких, що живуть неподалік кордону та можуть звернутися до свого лікаря в Україні.