Плюси і мінуси навчання в Словаччині

Плюси і мінуси навчання в Словаччині

Навчання в Словаччині, як і будь-де в цілому світі має свої переваги й недоліки. Важливо вивчити інформацію, коли приймаєш таке важливе рішення – рішення про те, де здобувати освіту: вдома, в Чехії, Словаччині, Голландії чи Польщі. Отже, розглянемо те, чим навчання саме в Словаччині може вас порадувати, а що може стати перепоною до здобуття омріяного диплому. 

Плюси навчання в Словаччині:

  • Безкоштовне навчання для українців будь-якого віку чи соціального статусу. Умовою безкоштовної освіти є навчання саме державною (словацькою) мовою і все. Тобто, вам не потрібно доводити те, що ви словак за одним з батьків чи мали словаків в 10-му коліні, як це, наприклад, вимагається в Польщі. Достатньо мати бажання та освоїти словацьку мову хоча б на початковому рівні.
  • Словацька мова є дуже схожою на українську, а тому, зазвичай, дуже легко опановується нашими студентами. В цій мові немає невластивих для нас, українців, звуків, які є, наприклад, в чеській чи польській мовах. 
  • Отриманий в Словаччині диплом визнається всім Євросоюзом, тому, якщо з будь-яких причин ви захочете спробувати побудувати кар’єру деінде в Європі, то двері для вас відчинені. 
  • Демократичні ціни на гуртожитки і харчування, які станом на 2022 рік майже 1:1 з цінами в Україні. 
  • Зацікавленість Словацької Республіки у хороших спеціалістах, які потрібні будь-якій державі. Саме тому Словаччина з радістю щороку відкриває двері для наших талановитих студентів. Саме тому багато університетів мають договори з підприємцями, які вже з 3-го курсу пропонують найкращим учням роботу, а також можуть виділити підприємницьку стипендію, яка заохочуватиме вас до старанного навчання. Це пов’язано також з тим, що багато словаків обмежуються здобуттям середньої освіти і не бачать потреби у кар’єрному зрості та реалізації, що провокує нестачу кваліфікованих кадрів у державі. 
  • Великий вибір університетів і спеціальностей зі вступними іспитами чи без. Ви завжди можете подати дві заявки в різні університети і перестрахувати себе. Наприклад, якщо з якоїсь причини у вас не вийшло успішно скласти вступний іспит на певну спеціальність майже завжди знайдеться така сама чи суміжна спеціальність в іншому університеті, куди Вас будуть готові прийняти без іспиту. 
  • Відсутність корупції на рівнях студент-викладач. Звичайно, ми не будемо вигадувати казки про те, що Словаччина позбавлена корупції на 100%, але можемо запевнити, що тут прозвучить дико «купити сесію чи заплатити для іспит». Часто, до речі, для наших студентів це швидше мінус. 

Мінуси навчання в Словаччині:

  • Потреба у переїзді в іншу країну, зазвичай, без батьків, що вимагатиме самостійності та сепарації від батьків. Це часто є плюсом для деяких студентів, але для когось це неабиякий виклик. 
  • Потреба у вивченні словацької мови. Хоча словацька дуже подібна з українською, але, звичайно, що ви роками будете знаходити для себе нові слова чи терміни, які ви не знаєте. Навчання на своїй рідній мові, безперечно, простіше. 
  • Адаптація до словацьких звичаїв і культури. Незважаючи на те, що словацькі звичаї і культура дещо подібні до наших, все рівно виникають ситуації, де потрібно робити незвичні та невластиві для себе речі. Наприклад, звертатися до викладачів виключно за титулом (пан Професор), а не за іменем по-батькові, як звикли це робити ми вдома. 

Потрібно пам’ятати про те, що кожен з нас зі своїм характером, досвідом та світоглядом, тому те, що для когось неприйнятне – для інших новий цікавий досвід і навички, для когось плюси – це мінуси і навпаки. Тому ми радимо вивчити всю інформацію вдома, не соромитися питати все що вас цікавить на нашій консультації та робити вибір тільки з огляду на свої запити та потреби.